Tsar%20Samuil Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНИЯТА ПО СЛУЧАЙ 1000 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ЦАР САМУИЛДнес, 6 октомври 2014 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се помоли за упокоение на душата на българския цар Самуил по повод на неговата кончина, състояла се на същия ден преди 1000 години.

Българският патриарх каза в словото си по този повод:

„В името на Отца и Сина и Светия Дух. Аз Самуил, раб Божий...”

 

Господин Президент,

Господин Премиер,

Уважаеми представители на държавната власт,

Братя и сестри,

С тези думи започва прочутият Самуилов надпис от село Герман, Преспанско. Думи, присъщи на един дълбоко смирен, изпълнен с вяра и упование в Бога владетел, носил достойно възложения му от Бога тежък кръст - да брани независимостта на България в едни изключително тежки за страната ни времена.

На днешния ден се изпълва едно хилядолетие от кончината на цар Самуил - велик български държавник, който не се поколебал да изпълни Христовата повеля и да „положи душата си” за своите ближни, не пожалил себе си за благото на род и отечество, и заслужено заел своето съкровено място в сърцата на поколения българи. Величав, както със своята безпримерна смелост, държавническа мъдрост и отдаденост на България и българския народ, така и със своята човечност и любов, този кален в битки неустрашим воин пада, със съкрушено от болка сърце, при вида на своите ослепени войници точно преди 1000 години.

Нека днес, когато все по-трудно откриваме около себе си примери достойни за подражание, личността на цар Самуил да ни вдъхновява в нашия живот! Нека помним жертвоготовността, с която той брани своето отечество и отдава всичките си сили за благото на своя народ!

Прости, Господи, Твоя раб Самуил и упокой душата му в селенията на праведните, там, където Твоите угодници се радват пред Лицето Ти! А на нас, неговите недостойни потомци и Твои чеда, дарувай любов към Твоята правда и нашите ближни, към род и родина и ни укрепявай в нашето служение Церкви и Отечеству на пользу. Амин!"

~~~

Пак на 6 октомври в градинката при столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия” от страна на Софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов бе отслужен водосвет и бе осветено мястото, където е запланувано издигането на паметник на цар Самуил. Освещаването бе отслужено с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По повод честването предстоят още: откриване на експозиция "Цар Самуил в битка за България" в Националния археологически музей; изложба "Цар-Самуиловият век в творчеството на българските художници" в Националната художествена галерия-София. Кулминацията на тържествата в чест на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил ще бъде на 9 октомври в гр. Петрич, където ще бъде представен историческият спектакъл "Неослепена памет" в Националния парк-музей "Самуилова крепост", придружен от тържествена заря.

В София част от организациите-инициатори на тържествата са:

БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЛИТЕРАТУРНА СОФИЯ”

СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА

НСКЗВ „ЗА ЧЕСТТА НА ПАГОНА”

Сн. в. Стандарт