Новините от България

7977034C0677CC095B543B9CF0D1F7EB Новини - БългарияСкъпи чеда на Светата ни Църква,

На 22 юни, когато православните християни отправят молитвен зов към Всеподателя Бога за своите починали близки и се молят за упокоението на душите им, за поредна година в София – градът на Божията премъдрост, ще се проведе т.нар. „София прайд“. В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична демонстрация на греха и приемането му като начин на живот.

На 20 юни, четвъртък, 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати за патриаршеския престол в присъствието на 14 от 14 синодални архиереи. Гласуването се проведе в 42 тура. На първи тур с 11 гласа бе избран Врачанският митрополит Григорий. Гласуването продължи, като за достоизбираеми кандидати за патриаршеския престол бяха излъчени Видинският митрополит Даниил с 9 гласа (на тридесет и втори тур) и Ловчанският митрополит Гавриил с 9 гласа (на четиридесет и втори тур).

Предлагаме ви биографиите на тримата митрополити кандидати за патриаршеския престол. 

images?q=tbn:ANd9GcTTYHid9PlqdeS1Cz_-71RGm3j-VIsia7jvOg&s Новини - БългарияДнес, 20 юни 2024 г., св. преп. Наум Охридски, св. свщмчк Методий, епископ Патарски, св. Калист, патр. Константинополски, Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия в пълен състав – прот. № 11, пристъпи, съгласно чл. 45 от Устава на БПЦ – БП, съобразявайки се с изискванията на чл. 40 от същия Устав, към избор, с тайно гласоподаване, за трима епархийски митрополити, като достойни кандидати да заемат Патриаршеския престол.

dqdo-Nazarij_2-2006 Новини - България

%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2 Новини - БългарияНа 9 юни се навършват 13 години от блажената кончина на стареца архимандрит Назарий (Терзиев). В Кокалянския манастир „Св. Архангел Михаил”, където се подвизаваше, ходеха за изповед и съвет много духовници и миряни от цяла България и от чужбина. На службите в светата обител се изкачваха като на голям празник. След светата литургия дядо Назарий ги събираше на братска трапеза, т.нар. втора литургия, по време на която мнозина получаваха отговор на важни духовни и житейски въпроси.

2Q== Новини - БългарияВ канала „Дневен ред“ на Генка Шикерова и Миролюба Бенатова на YouTube, в нарочно изготвен клип, като извадка от епизод 14 „Изборът на патриарх“, богословът Дилян Николчев отново тиражира лъжи за Ловчанския митрополит Гавриил. Прави го непосредствено преди патриаршеския избор с цел да внуши как се злоупотребява със средства на Църквата, как митрополит Гавриил е в зависимост от Руската православна църква и че точно той е извършил злоупотребите.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре