Новините от България

kapernaum Новини - БългарияСкъпи читатели на Всемирното Православие,

Всяка година по време на Светата Четитидесетница ние обявяваме кампания в помощ на наши братя или сестри, изпаднали в материална нужда или страдащи от тежка болест. Водени сме от идеята, че Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Пасха.

sv_marko_preslavski_sv_petka_final Новини - БългарияБратя и сестри,

На 28 януари в манастира „Свети Пантелеймон" (в местността „Патлейна", гр. Велики Преслав) ще бъдат отслужени света Божествена литургия и Последование на светия и богоносен наш отец Марко Преславски митрополит, почитан от българските християни в далечното ни минало.

 

58E36ACBD0FC0DA4435E3663A32D7929 Новини - БългарияНа 21 януари, когато Българската православна църква чества паметта на св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит, Светейшият Български патриарх Неофит отбелязва своя имен ден.

Празнична Св. Литургия бе отслужена в митрополитския храм-параклис "Св. Марина" оглавена от протойерей Петър Славов в съслужение с протодякон Деян Коруноски, при молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

62058A7C8AC96E679E47976934E891B3 Новини - БългарияНа 20 януари, когато Българската православна църква чества паметта на светия патриарх Евтимий Търновски, в Софийска св. митрополия започна първото заседание на Св. Синод на БПЦ-БП за новата 2023 г., под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

valentina drumeva

Скъпи читатели,

На днешния ден нека се помолим горещо за вечното спасение на схимон. Възкресия (Валентина Друмева), която беше и си остава за нас, нейните духовни чеда, въплъщение на Христовата вяра и пример за истинно монашеско служение и национален будител!

Бог да я прости и да я дари с живот вечен!

 

ИЗ ИСТОРИЯ НА НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ при Девическия манастир „Св. Въведение Богородично”

в гр. Калофер. АТЕИСТИЧНАТА НОЩ

Атеистичната нощ беше дълга, почти половин век. В това тъжно време се правеха често отчаяни, но винаги със силен натиск, опити да се изтрие религиозното съзнание в душите на хората и да се замени с вяра в нищото. Не можеше да се спори и доказва истината, понеже безбожието се налагаше от самата атеистична държавна власт.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре