Д-р Д. А. Авдеевavdeev2 Всемирното Православие - ПРОФ. Д-Р ДМИТРИЙ АВДЕЕВ:  ЗА ГРЕХА ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Светите отци за тютюнопушенето

Човекът е извратил чувствените наслаждения. За обонянието и вкуса, и отчасти за самото дишане той е изобретил пушенето на цигари. Така кади на демоните, заразява въздуха в дома и навън, и с това зловоние просмуква самия себе си, огрубява чувствата и сърцето си.

Св. праведни Йоан Кронщадски

Тютюнът разслабва душата, умножава и усилва страстите, помрачава разума, разрушава здравето и води към бавна смърт. Раздразнителността и тъгата са следствие от заболяването на душата в резултат на тютюнопушенето.

Преподобни Амвросий Оптински

През 1905 г. атонският старец Силуан прекарал няколко месеца в Русия, като често посещавал манастирите. По време на едно от тези пътешествия той седнал във влака в едно купе с търговец, който с приятелски жест отворил сребърна табакера и му предложил цигара. Старецът Силуан отказал да я вземе. Тогава търговецът казал: „Отче, не се ли отказвате, защото намирате това за грях? Но пушенето често помага в деловия живот. Добре е да бъде прекъснато напрежението и да се отдъхне за няколко минути. По време на пушенето може да се води делови или приятелски разговор….“ Като искал да убеди отец Силуан да вземе цигара, търговецът продължил да изтъква ползите от пушенето.

Тогава отец Силуан все пак решил да каже: „Господине, преди да изпушите една цигара, кажете молитвата „Отче наш“. Търговецът отговорил: „ Не подобава да се моля преди пушене“. В отговор отец Силуан отбелязал: „По-добре не започвай да правиш нещо, ако преди него не можеш да се помолиш с несмущавана молитва“.

Из историята на разпространението на греха

Когато на 12 октомври 1492 година Колумб стигнал до острова Сан-Салвадор, той и неговите спътници били поразени от невиждано зрелище: червенокожите жители на острова изпускали кълба дим от устата и носа! Индианците празнували свещен празник, на който пушели особена трева (навити изсушени листа подобни на днешните цигари, които наричали „табако“, откъдето дошло днешното название). В това състояние на пълно оглупяване те влизали в общение с демоните и после разказвали какво им съобщил „Великият Дух“.

Като се завърнали в родината си, мореплавателите запознали европейската публика с новото „удоволствие“. С благосклонното участие и тайно внушение на демоните по цяла Европа и дори Азия започнало усилено пушене на цигари. Правителството и духовенството взели мерки, за да прекратят това зло, но нищо не помагало.

Епископ Варнава (Беляев)

 

За вредата от пушенето

За вредата от тютюнопушенето е писано много. Като доктор, само напомням, че тютюнът съдържа около трийсет вредни за здравето вещества. За най-опасен от тях се смята алкалоидът никотин. Сред пушачите са най-много болните от бронхит и увреждания на белите дробове. Най-страшното последствие от тютюнопушенето е ракът на белите дробове. Цигареният дим съдържа канцерогени, бензопирен и негови производни, които предизвикват отоци.

Пушачите са много, от всички възрастови групи: от деца до старци. Пушат момчета, момичета, жени и дори бременни майки.

Според данни от изследвания възрастта на пристрастените към цигари в Москва се е снижила до 10 години за момчетата и 12 години за момичетата.

Трябва да отбележим, че пушенето оказва пагубно въздействие върху детския организъм. Формира се комплексът на нервно-психични отклонения. Засегнати са вниманието, паметта, сънят, настроението.

Пушачите развиват никотинов синдром. Това е същата зависимост, както при алкохола и наркотиците, само че с по-малка разрушителна сила за здравето.

Според новата класификация на болестите, влязла в сила през 1999 година, зависимостта от цигари е официално призната за недъг. Тютюнопушенето е угаждане на похотите или вид самоуслаждане. Правилно е да се каже, че то е кадене на бесовете.

 

Душеполезно четиво

В биографията на С. А. Нилус* има повествование за изцелението на съпругата му от тежък недъг и свързаното с него друго чудо, а именно – избавление от многогодишния порок тютюнопушене.

„…7 юли 1909 г. През нощта имах тежък пристъп на задушаваща кашлица вследствие на тютюнопушенето, от което не можех да се откажа. Пуша от трети клас на гимназията и сега съм така пропит от никотина, че той е станал навярно съставна част на моята кръв. Трябва да стане чудо, което да ме изтръгне от ноктите на този порок, защото нямам воля. Опитах се да спра пушенето, като не посягах към цигари за ден-два, но в резултат ме налягаше такава тъга и озлобление, че новият грях ставаше по-страшен от предишния. Отец Варсануфий ми забрани да правя подобни опити, като ограничи ежедневната дажба на петнайсет цигари. Преди пушeх без мярка“.

Това беше казано в първа част: „На брега на Божията река“, с. 230. Сега следва изпратен ръкопис 32: „ Ще дойде вашият час, каза о. Варсануфий, накрая ще се откажете от пушенето.“ Надявай се, не се отчайвай: в определено време Бог ще ти даде да откажеш цигарите“, каза ми отец Йосиф по повод на същото пушене, от което никак не можех да се откажа. И чудото, по думите на двамата старци, се случи. Ето как стана това:

Живеем с моята половинка, жена ми Богдана, както се казва душа в душа, в изпълнение на Евангелското слово, така че двамата сме една плът. Велика милост Божия ни е дадена свише, заради дълбоката ни вяра в тайнството Брак, към което пристъпихме със страх и трепет. И ето през юни 1910 г. жена ми заболява от странна болест, която нито оптинският фелдшер, нито извиканият лекар могат да определят. Сутринта е почти здрава, а вечер вдига температура до 40 градуса. Това се повтаря всеки ден в продължение на три седмици. Пред очите ми се топи моята радост, като восъчна свещ, и всеки момент сякаш ще пламне за последен път и ще угасне.

С безкрайна тъга и скръб се изпълни тогава моето сиротеещо сърце. Паднах по лице пред иконата на Божията Майка Одигитрия Смоленска, която стоеше в ъгъла на моя кабинет. Плаках пред Нея, тъгувах и Й говорех, сякаш е жива: „Майчице, Царице моя, Преблагословена Богородице! Вярвам, че Ти ми даде жена ми, моя ангел, Ти я съхрани, а аз ще Ти дам обет да не пуша никога повече! Давам Ти обет, но зная, че със свои сили не мога да го изпълня, а да не го спазя е голям грях! Ти ми помогни!“

Беше около 10 часа вечерта. След като се помолих и се поуспокоих, приближих се до леглото на жена ми. Спи, диша равномерно. Пипнах челото ѝ – влажно, но не горещо. Дълбоко спи моята нежна гълъбица. Слава Богу, слава на Пречистата! На сутринта температурата е 36,5, вечерта е 36, 4. След един ден тя стана от леглото, сякаш не е боледувала.

Забравих, че съм пушил. Бях пушач от 33 години и целият ми организъм беше пропит с проклетия тютюн, без който не можех да живея не само ден, но и минута. Не е ли това чудо на Одигитрия? Амин“.

––––––––––––––

*Известен православен писател