cardiogram_and_heartbeat_810_500_75_s_c1-810x500 Всемирното Православие - ТЕКСАС СТАНА ПЪРВИЯТ ЩАТ, В КОЙТО БЕШЕ ЗАБРАНЕН АБОРТЪТ СЛЕД УСТАНОВЯВАНЕ НА СЪРЦЕБИЕНЕ

На 1 септември Тексас стана първият американски щат, в който беше приет и влезе в сила закон, забраняващ аборта, след като се установи, че сърцето на плода бие, т.е. около шестата седмица на бременността.

Върховният съд на САЩ отказа да реагира на подадената в последния момент екстрена петиция на привържениците на аборта с молба да бъде блокиран законът, наричан популярно „Актът на сърцебиенето“. 

Законът вече започна да спасява човешки живот. Според съобщение на „NBC News“, след 1 септември всичките 11 медицински центрове на Федерацията за семейно планиране „Planned Parenthood“ в Тексас са преустановили записването за аборт след шестата седмица на бременността, освен това четири клиники на мрежата „Whole Woman's Health“ са потвърдили, че ще съблюдават закона и ще прекратят да извършват аборти в случай на установена сърдечна дейност на ембриона на ултразвук.

Въвеждането в сила на закона беше посрещнато с радост сред защитниците на правото на живот.

„Всеки ден този закон ще спасява живота най-малко на 150 деца! Особена благодарност на общественото движение „Texas Values“, което от самото начало отстояваше този закон“ – написа 41-годишната Еби Джонсън, майка на седем деца и директор на организацията с идеална цел „And Then There Were None“, която помага на хората да оставят индустрията на абортите и да намерят друга работа. До 2009 г. тя работела като директор на една от клиниките на „Planned Parenthood“, но напуснала веднага след като за първи път видяла на екран как се извършва аборт. От този момент станала активист на движението в защита на живота.

„Много сме радостни, че още неродилите се младенци в щата Тексас ще бъдат защитени от ужасна смърт“, каза президентът на Националния институт на защитниците на семейството и живота Томас Глеснер. - Благодарим на Върховния съд на САЩ, че забраната влее в сила и спаси живота на много невинни дечица“.

„Финансираната от държавата трагедия, свързана с нарушаване правата на живот на младенците в майчината утроба най-накрая завърши в този щат, където тя започна преди почти 50 години“ – каза основателят и  президент на организацията за запазване на живота „Център за развитие на медицината“ („Center for Medical Progress“) Дейвид Далейден. „Настана време за нов и по-хуманен път напред, когато развитието на обществото няма да бъде купувано с кръвта на нашите деца“.

Законът прави изключение единствено при необходимост от спешна помощ за спасяване живота на жената.

Законът е основан върху уникален механизъм. Вместо да изисква от държавата съдебно преследване на неговите нарушители, той дава право на всяко едно частно лице да подава граждански искове срещу извършващите аборти медицински учреждения, лекари или други лица, „допринесли“ по един или друг начин за прекратяване на бременността (самите жени пожелали да направят аборт обаче не са заплашени от углавно преследване). Ако бъде доказана вината на нарушителя, той се глобява с 10 000 долара.

Според професора на Южнотексаския юридически колеж Джош Блекман предимството на един такъв подход се заключава в това, че федерацията „Planned Parenthood“ няма да може да се обръща към съда и да подава искове до генералния прокурор на щата Кен Пакстън (както те обикновено правят), тъй като в дадения случай той не играе роля в обезпечаване на спазването на закона. Всъщност, ще им се наложи да седят и да чакат, докато не заведат в съда дело срещу тях“.

В Тексас отделението на организацията „Право на живот“ („Right to Life”) вече е открило сайт, на който заинтересовани тексасци могат анонимно да съобщават за лекари и други нарушители на закона, които извършват аборт след установяване на сърцебиене или без правене на кардиотокограми.  .

Междувременно множество феминистки, привърженички на абортите, активисти на кампанията „за избор“ и лобиращи за легализирането на абортите организации („Planned Parenthood Center for Choice”, „Whole Woman’s Health Alliance”, „Център за защита на репродуктивните права“ („Center for Reproductive Rights”)) продължават да търсят други пътища за постигане на целта си. Заявяват, че ще се обърнат към по-ниски съдебни инстанции и ще направят всичко възможно за отмяна или прекратяване действието на закона, съобщават вестниците „The Texas Tribune” и „The New York Times”. Така на 10 септември беше съобщено, че американското Министерство на правосъдието е дало на съд щата Тексас, за да оспори конституционността на новия закон. И администрацията на президента Джо Байдън се кани да се обърне към съда с иск срещу щата Тексас по същата причина, а според „The Wall Street Journal“, самият Дж. Байдън нарекъл закона грубо нарушение на конституционните права на американките и им обещал да вземе мерки за оспорването му.

Така или иначе, Върховният съд в крайна сметка ще реши дългосрочно съдбата на тази или други забрани за аборт в цялата страна.

Остин, 13 септември 2021 г.