Наркозависимост

1arh-1 НаркозависимостПрез 1986 г., когато бях на Света Гора, пет-шест младежи посетиха манастира и ни казаха, че са дошли да търсят различни треви, които съдържат наркотични вещества, не знам какви точно. Онази вечер ние бяхме на бдение, чествахме празника на св. апостол Андрей. Говорихме на младежите с много любов, сложихме им да се нахранят, никой не им се скара за нещата, които говориха, и вечерта им казахме – елате на бдението!

d95b5335 Наркозависимост

Преподобни Серафим Вирицки Чудотворец (1866 - 1949)

ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ НАРКОМАНИЯ

Както по време на земния си живот светият отец Серафим имал особена благодат от Бога да изцелява пристрастили се към спиртни напитки, така и сега помага на мнозина да се изцелят от този тежък недъг. На гроба му идват главно жени – да се молят за спасението на своите пропили се, но при все това обичани от тях съпрузи, бащи, синове и братя.

hqdefault Наркозависимост Г-н Бисер Божков

(Лекция – беседа в храм „Св. Петка” - Пловдивска митрополия, 07.06.2013 г.)

Ваши Благоговейнства,

Боголюбиви братя и сестри,

Уважаеми колеги и преподаватели от Катедрата по Теология в Пловдивския университет,

hqdefault Наркозависимост Г-н Бисер Божков

(Лекция – беседа в храм „Св. Петка” - Пловдивска митрополия, 07.06.2013 г.)

 

 

 

 

Ваши Благоговейнства,

Боголюбиви братя и сестри,

Уважаеми колеги и преподаватели от Катедрата по Теология в Пловдивския университет,

 

Ще започна с това, че когато работих по дипломната си работа (магистърска теза) в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” на тема: „Опасността за обществото от окултните практики в съвременния свят”, не засегнах подробно темата за наркоманията, която е окултна мистична практика още в древността. Затова ще се опитам накратко да очертая тази съществена връзка между окултизма, наркотиците и наркоманията, които са грях на отделната личност и грях на обществото.

images?q=tbn:ANd9GcRdkc86X9O9p055gMkb8blegSFKtwYIXarY5J0UeEjr60kDiiXz НаркозависимостОтец Анатолий Берестов е професор д-р на медицинските науки, ръководител на Православния център „Св. Йоан Кронщадски” в Москва, за рехабилитация на младежи, пострадали от псевдорелигиозни секти и наркомания. У нас е познат с книгите си „Числото на звяра” и „Да се завърнеш към живота”.

При гостуването си в София преди време, йером. Анатолий (Берестов) изнесе в аулата на Богословския факултет беседа за разпада на духовността като същинска причина за широкото разпространение на наркоманията сред днешните младежи.

Предоставяме на вашето внимание откъс от българския превод на книгата „Духовна основа на наркоманията”.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре