ednopolova_dvoikaВашингтон, САЩ /КРОСС/ Главният съдия Джон Робъртс от Върховния съд на САЩ отхвърли искане на противниците на еднополовите бракове да замрази новия закон, който разрешава тези бракове да стават на територията на Вашингтон, предаде Ройтерс.

Робъртс взе решението непосредствено преди законът да влезе в сила в сряда. През декември градският съвет прие мярка, която добави Вашингтон към 5-те щата, където еднополовите бракове са позволени.

 

Противници на гей браковете смятат, че трябва да има публичен референдум по закона, който разширява определението на брак да включва еднополови двойки, преди той да влезе в сила.

Робъртс отказа да замрази закона и заяви, че местната избирателна комисия, Върховният съд и Апелативният съд на Вашингтон са отхвърлили искането за референдум.
Всички местни законодателни инициативи в окръга, в който живеят 590 000души, трябва да преминат задължителен 30-дневен преглед в Конгреса преди да се превърнат в действащи закони.


Масачузетс, Вермонт, Кънектикът и Ню Хемпшир вече приеха еднополовите бракове.
Длъжностни лица от града казаха, че може би днес ще е първият ден, в който еднополовите двойки ще могат да се записват за сключване на брак.

 

/АБ/

Read more: Светът