207773.p Всемирното Православие - ЕВРОСЪЮЗЪТ ЩЕ ПОЛОЖИ УСИЛИЯ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЕДНОПОЛОВИТЕ „БРАКОВЕ“ В ЦЯЛА ЕВРОПА"Еднополовите бракове трябва да бъдат признати в цяла Европа", - заяви вицепредседателят на Европейската комисия холандецът Франс Тимерманс. Така той подкрепи идеята на редица представители на ЕС, водещи кампания за разпространение на правата на сексуалните малцинства върху територията на целия Европейски съюз, пише The Telegraph.

 По думите на Ф. Тимерманс и други представители на Еврокомисията, правата, предоставяни на еднополова двойка в една страна (където еднополовите "бракове" са позволени), трябва да се запазят за тази двойка след отиването й в друга страна на Европейския съюз, независимо от местните закони (тоест, дори ако там содомските бракове не са разрешени). Отказът да се предоставят на гей-двойките равни права, според представителите на Брюксел, ще бъдат в разрез с правото на свобода на придвижване - един от ключовите принципи на ЕС.

"Смятам, че Еврокомисията трябва да отиде още по-нататък и да положи усилия, така че всички страни от Европейския съюз безусловно да признаят еднополовите бракове", - заяви холандският дипломат на първия "Европейски празник на равенството", състоял се в Брюксел.

"Ако във вашите страни все още не са разрешени еднополовите бракове, поне имайте благоприличието да уважавате решението на другите страни, които вече са узаконили подобни бракове! Смятам, че е просто позорно, отивайки от една страна на ЕС  в друга, много от еднополовите двойки да се сблъскват с всевъзможни идиотски проблеми, с които никога на се сблъскват хетеросексуалните двойки", - заключава вицепредседателят на Европейската комисия.

В настояще време еднополови "бракове" са разрешени в 8 от 28 страни на Евросъюза: Белгия, Дания, Франция, Люксембург, Холандия, Испания, Швеция и Великобритания. Финландия се готви да узакони гей-браковете през 2017 г.

Така наречените "граждански партньорства" (тоест законно признато съжителство на лица от един пол) - когато еднополовите се признават, но не се регистрират - са легализирани във всички страни на ЕС, освен България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Италия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия. В някои страни, включително Полша, Унгария и България, бракът се определя от Конституцията като съюз само между един мъж и една жена.