78742.p Всемирното Православие - АСАМБЛЕЯТА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЕПИСКОПИ ВЪВ ФРАНЦИЯ Е ПРОТИВ ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТРАДИЦИОННОТО РАЗБИРАНЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО

 

 

 

 

 

Асамблеята на православните епископи във Франция е против преразглеждането на традиционното разбиране за семейството и призовава към мирно разрешаване на конфликта в Сирия.

Според съобщение на Патриархия.ru, в началото на м. октомври в църквата „Св. Стефан” - катедрален храм на Галската митрополия (към Цариградската патриаршия), на поредното заседание на Асамблеята на православните епископи във Франция, с участието на Корсунския епископ Нестор, е прието официално комюнике по два горещи въпроса: кризата в Сирия и преразглеждането на традиционното разбиране за семейството.

По първия въпрос православните архиереи изразяват тревогата си от задълбочаването на кризата в Сирия и заявява солидарността и молитвената си подкрепа на Антиохийската православна църква. Асамблеята призова световната общественост да положи всички усилия за мирното разрешаване на кризата в тази близкоизточна страна, така че привържениците различни религии, живеещи в Сирия, да пребивават в мир помежду си и свободно да изповядват вярата си.

Православните йерарси засегнаха и темата за крайно либералния законопроект за преразглеждане на понятието брак, обсъждан активно от френското правителство. Те напомниха, че християнската концепция за брака има богословска и историческа основа, изключваща признаването на еднополови съюзи, и подкрепиха традиционната институция на семейството.

Асамблеята на православните епископи във Франция планира в скоро време да публикува подробно изложение на основите на православното разбиране за брака, както това направи Католическата църква.

Следващото заседание на Асамблеята е насрочено за 16 ноември 2012 г.