Събития, посветени на семейството

В неделния ден десетки хиляди французи излязоха на улицата, за да протестират срещу готвения от кабинета на президента Франсоа Оланд законопроект, целящ легализирането на еднополовите бракове, съобщава ИТАР-ТАСС. Законопроектът, който трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента в края на месеца, предлага следната промяна на определението брак в Гражданския кодекс на страната: „бракът е съюз, сключен между двама души от различен или от един пол”. Като следствие от това ще стане възможно осиновяването на деца от еднополови двойки, включването на „знания” за такива съюзи в учебниците на децата, семейните консултации, базите данни и пр.

Руската патронажна служба „Милосърдие” обяви, че набира желаещи за краткосрочните Курсове за православни детегледачки. Дейността се провежда в рамките на новото направление на службата – помощ за многодетни семейства.

Семейство с 11 деца, например, е немислимо да се справи без странична помощ. Ролята на подготвяните детегледачки ще бъде именно да се занимават с децата, да учат с тях, да участват в игрите им, да ги хранят.

 

 

 

 

 

Асамблеята на православните епископи във Франция е против преразглеждането на традиционното разбиране за семейството и призовава към мирно разрешаване на конфликта в Сирия.

Според съобщение на Патриархия.ru, в началото на м. октомври в църквата „Св. Стефан” - катедрален храм на Галската митрополия (към Цариградската патриаршия), на поредното заседание на Асамблеята на православните епископи във Франция, с участието на Корсунския епископ Нестор, е прието официално комюнике по два горещи въпроса: кризата в Сирия и преразглеждането на традиционното разбиране за семейството.

По първия въпрос православните архиереи изразяват тревогата си от задълбочаването на кризата в Сирия и заявява солидарността и молитвената си подкрепа на Антиохийската православна църква. Асамблеята призова световната общественост да положи всички усилия за мирното разрешаване на кризата в тази близкоизточна страна, така че привържениците различни религии, живеещи в Сирия, да пребивават в мир помежду си и свободно да изповядват вярата си.

Православните йерарси засегнаха и темата за крайно либералния законопроект за преразглеждане на понятието брак, обсъждан активно от френското правителство. Те напомниха, че християнската концепция за брака има богословска и историческа основа, изключваща признаването на еднополови съюзи, и подкрепиха традиционната институция на семейството.

Асамблеята на православните епископи във Франция планира в скоро време да публикува подробно изложение на основите на православното разбиране за брака, както това направи Католическата църква.

Следващото заседание на Асамблеята е насрочено за 16 ноември 2012 г.

Към Центъра за семейството и жените в Киев ще бъде въздаден първият в света музей на семейството, съобщава сайтът на доброволческото движение „Молодость неравнодушна”.

Създаването на музея цели да пропагандира семейните ценности, изграждането на духовно и физически здраво семейство.

С пълен ход върви подготовката на финала на IХ Общоруски кинофестивал
на късометражните филми „СЕМЬЯ РОССИИ” („Руското семейство”),  което през 2012 година ще се състои от 13 до 17 май в столицата на Източен Сибир – град Иркутск.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре