Параклиси, акатисти

67CBC17CCE575370ED8BF736F28E37DC Параклиси, акатистиКондак 1

Поборниче на непобедимия Воевода, Евтимие, преблажени отче наш! Ти, който с православието си утвърдил твоите люде в борбата им против агаряните и с добродетелния си живот винаги си се подвизавал в бран против бесовете, озари душите ни със светлината на твоето учение и с твоите молитви избавяй ни от бъдещите беди нас, които с умиление ти пеем:

Радвай се, Евтимие, велики застъпниче на Българската църква!

t_5117335 Параклиси, акатистиПсалом 142

 

656cb9_1c8737975b904b12b9c3a28ecb637481~mv2 Параклиси, акатистиГлас 4: Бог е Господ и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне (4 пъти).

Тропар, глас 4: На Райко-Йоан – мъченика Христов, за молитва събрани в свещения храм, пред светия му лик, да възпеем с любов: Проси, мъчениче, мир за света, лек за душевните рани. Съжител на ангели и мъченици, заслушай се в нашия зов!

2Q== Параклиси, акатисти

В самото начало на Великия пост, като начален тон, определящ цялата великопостна мелодия, Светата Църква ни предлага Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Той е разделен на четири части и се чете на великото повечерие, вечер, в първите четири дни на Поста. Може да бъде описан като покаен плач, разкриващ ни цялата необятност, цялата бездна на греха, разтърсващ душата с отчаяние, покаяние и надежда.

     Тропар, глас 4: Ти си засиял с пустиннически подвизи и по достойнство си се възкачил на първосветителския престол, затова с лъчите на богопознанието и добродетелите си озарил всички и си отпил безкръвно от чашата на мъченичеството. Евтимие, като стоиш сега на престола на горния Йерусалим, моли Този, Който седи на него - Христос, нашия Бог за тези, които почитат твоята честна памет!

   Припев: Светителю отче Евтимие, моли Бога за нас!

   1.1. След като си следвал по истинските стъпки на Израиля, преминал си през мрачната дълбочина на света, без да умокриш  краката си в тинята на страстите и си пеел: Той славно се прослави!

   Припев: Светителю отче Евтимие, моли Бога за нас!

   1.2. Някога се даде на Синай първом древният закон, а на  планината Сион просия нова благодат, която ти, блажени, предаде  на твоя народ с просветен от Бога ум наново в чистата светлина  на Православието, пеейки на Господа, защото Той се прослави!

    Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Младият израилски лъв победи някога при Моисей Амалика, а ти си изплашил агарянина и си посрамил дявола чрез силата на Кръста, който по чудо те пази от силата на меча и заколението, когато ти си пеел, защото Той славно се прослави!

is425 Параклиси, акатистиТропар, глас 2: Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата на Божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие, защото, като си проповядвал Сина Единосъщен на Отца, си посрамил Ария, отче преподобни, Христа Бога моли да дарува нам велика милост!

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре