Ал. Милеант "Православие и католицизъм" (книга)

0cdf36430cbc1082b68d827d679682b1 Учението на римокатолицизма еп. Ал. МилеантАлександър (Милеант), Буeнос-Айрески и Южноамерикански епископ (1938 - 2005 г.), е клирик на Руската задгранична православна църква – необикновен, неуморим, легендарен, подвижник на нивата Христова. В света бил работещ учен, който успешно съвместявал семейството и светската работа с църковната дейност. Роден е в Русия, починал в Лос Анжелис.

epiphany-01 Учението на римокатолицизма еп. Ал. МилеантОт древни времена в своето учение за взаимоотношенията между Лицата на Светата Троица Църквата е учила, че Третото Лице на Св. Троица – Светият Дух, предвечно изхожда единствено от Първото Лице на Света Троица – Бог Отец. Това учение било основано върху Христовите думи, че Светият Дух „от Отца изхожда“ оан. 15:26). Тази вероучителна формула била внесена в Символа на вярата на Втория Вселенски събор (381 г.).

symvol_veruju Учението на римокатолицизма еп. Ал. МилеантПравославието е вяра „в едната, света, съборна и апостолска Църква“. Вън от Църквата няма спасение, както не е имало спасение в дните на потопа извън Ноевия ковчег. Православието е твърда вяра в това, че в тайнствата на Църквата се намира спасителната Божия благодат.

Православната Църква, като „стълп и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15), като жив организъм, на който дори „портите адови няма да надделеят" (Мат. 16:18), и който има за Глава Самия Христос, преминаващ с нея през всички дни до свършека на света ат. 28:20) - такава Църква в своята цялост не може да се заблуждава; заблуждението на цялата Църква би било равносилно на нейната духовна смърт, а тя не може да умре, според обещанието на Спасителя.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре