sv nikolai warsawa

В нашия храм има стара чудотворна масивна икона на св. Николай. Аз често ходя и се моля на светеца пред нея. В нашето семейство св. Николай Мирликийски Чудотворец е на особена почит и вярваме, че той ни закриля и благославя.

Това се случи през 1999 г.  Бях бременна с третото си дете и бях в последния месец от бременността. Решихме с майка ми да отида и да участваме в светата литургия, след което да помоля изповедника си за молитвена подкрепа в дните преди и по време на раждането.

 

Но понеже бавно се приготвях и трудно се придвижвах, ние пристигнахме много късно и разбрахме, че богослужението е приключило. Аз реших все пак да вляза в храма и да се помоля пред иконите. В храма нямаше никой. Ние влязохме с майка ми, молихме се дълго и майка ми излезе и седна в двора на една пейка да отпочине. Аз реших, че не съм се помолила на иконата на св. Николай и се запътих към нея. В този момент чух стъпки, обърнах се и видях свещеник, който вървеше към мен. Беше среден на ръст, с побеляла коса, лицето му излъчваше безмерна кротост, доброта и топлина.

        Отче, благословете – казах аз  - Бих желала да получа благословение за лесно и успешно раждане!

         Как се казваш? – попита той.

         Валентина – отговорих аз.

         А, Валентина значи силна, здрава. Бог да те благослови!

         А вие, отче, как се казвате? – попитах аз

         Николай – отговори духовникът.

Аз се обърнах и тръгнах към иконата на св. Николай. Тя е поставена на поставка и се наведох да се поклоня. В същия момент осъзнах, че на изображението пред мен виждах лицето на свещеника, с когото бях разговаряла преди малко. Обърнах се и видях, че го няма. Започнах да обикалям из храма (който е доста голям), но не го открих.

Още не вярваща в случилото се, отидох до църковната канцелария и попитах имало ли е днес посещение на свещеник от друга епархия. Нашите духовници бяха категорични, че никой не е идвал, още по- малко отец на име Николай.

Съвсем наскоро след случилото се родих сина си жив и здрав. Вярвам и до днес, че раждането ми протече безпроблемно по молитвите на св. Николай. Вярвам още, че нашето семейство и синът ми имаме молитвеното застъпничество и помощ на светеца.

Отче свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!

 

P. S. На снимката е иконата, пред която се е молила вярващата жена.