promo_gallery_bigpromo_news_13_144 Всемирното Православие - СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЙ И ВАРНАВАСв. апостол Вартоломей

Св. Вартоломей е един от 12-те Христови апостоли. Смята се, че той и Натанаил от Кана Галилейска са едно и също лице. Бог го надарил с дара  на чудотворство.

Проповядвал в Индия, Армения, Сирия и Фригия. Превел Евангелието на индийски език. Бил съпътник на св. ап. Филип и неговата сестра Мариам. В Армения излекувал царската дъщеря.

В Албанопол Арменски (дн. Баку) св. Вартоломей бил враждебно приет от местните езически жреци. По тяхно настояване разпнали апостола на кръст с главата надолу, одрали кожата му и го посекли.

 

images Всемирното Православие - СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЙ И ВАРНАВАСв. апостол Варнава (Медиолански)


Йосиф бил един от 70-те ученици на Иисус Христос. Родом бил от Кипър, съпътник на св. апостол Павел. Апостолите му дали името Варнава, което значи „син на утехата”. След Възнесението на Господ Варнава продал цялото си богатство, дарил парите на апостолите и заедно с тях започнал да проповядва Христовата вяра. Заминал първо за Антиохия, а след това – за градовете в Мала Азия и на о.Крит. По-късно посетил Италия, проповядвал в Рим, поставил началото на християнската църква в Медиолан (дн. Милано), където станал епископ. В гр.Саламин апостолът пострадал мъченически за вярата - местните иудеи заедно с някои елини се нахвърлили с камъни срещу него и го убили.

Тропар, гл. 3:

Апостоли свети, Вартоломее и Варнаво, молете милостивия Бог да даде на душите ни прошка на прегрешенията.

Кондак, гл. 3, подобен: Дева днес:

Господен всеистинен служител си бил, от седемдесетте си се явил първи, озарил си с Павел и твоята проповед, към всички като си възвещавал Спасителя Христа, ето защо с Божествено песнопение, Варнаво, извършваме твоята памет.

Втори Кондак, гл. 4, подобен: Явился еси:

Явил си се велико слънце на вселената, светловодещ чрез сиянието на ученията и на дивните чудеса, тебе почитащите, Вартоломее, Господен апостоле.