Св. Евтимий, патриарх Търновски - 20. Януари

250px-Saint_Kyriaki_Icon_by_Dicho_Zograf_in_Saint_Kyriaki_Church_in_Debrene%2C_1844 Всемирното Православие - Св. Евтимий, Патриарх Търновски

Когато скиптъра на Римската империя недостойно държеше нечестивият Диоклетиан, тогава се разпращаха заповеди по цялата вселена християните да се отричат от Христа и да принасят жертви на бездушните идоли. Това нечестие стигна навсякъде, затова мнозина благочестиви се изпокриха от страх, денонощно се молеха и призоваваха за милост божествената сила, за да помогне на християните да ги изтръгне от това беснование и да даде тишина на църквите и на тяхното народно изпълнение.

2 Всемирното Православие - Св. Евтимий, Патриарх Търновски На 20 януари в столичния храм „Св. Седмочисленици“ беше отслужена архиерейска св. литургия от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, в съслужение с храмовото духовенство начело със ставрофорен иконом Николай Коцев и свещеници от Софийска епархия.

В проповедта си владика Тихон определи празника като особен ден както за Църквата ни, така и за народа ни. Ден, в който си припомняме кой е застанал пред народа ни, когато силните на деня, хората с оръжието, царете, воините ги е нямало.

f856bc58847ea26e930408bfb4f8b6fb Всемирното Православие - Св. Евтимий, Патриарх Търновски В резултат на археологически разкопки край сeло Добромирци (община Кирково, област Кърджали) беше разкрит последният храм, в който се предполага, че е служил св. Патриарх Евтимий Търновски. Основите на древната базилика бяха осветени от Пловдивския митрополит Николай

ant_mitov_evtimij Всемирното Православие - Св. Евтимий, Патриарх Търновски „Посичането на патриарх Евтимий“ (худ. Ант. Митов)

       Евтимий е измежду ония личности, спомена за които народът пази и към чиято памет се обръща в моменти на върховни изпитания. Това са хора, които се изявяват по различен начин, но са необходимост за своето време. Надличният смисъл на делото им, кой­то често остава скрит за самите тях или дори за съвременниците, се открива на поколенията.

           За живота на Патриарх Евтимий знаем много малко. Предполага се, че е роден през първите десетилетия на ХІV в. и че произхожда от знатен търновски род.

 

01.20_sv_Patr_Evtimij_bg Всемирното Православие - Св. Евтимий, Патриарх Търновски Най-сияйната личност всред светите предстоятели на Българската православна църква – архиепископи и патриарси – е несъмнено св. патриарх Евтимий Търновски. Той се родил около 1327 година в столицата Търново и произлизал от знатния болярски род Цамблаковци. Дълбоко религиозен и с вродено влечение към богосъзерцателен живот, той се присъединил към монашеското братство на преподобния Теодосий Търновски. В Кефаларския (сега Килифаревски) манастир около 1350 година Евтимий толкова напреднал в духовния аскетически подвиг, че св. Теодосий го определил за иконом на манастира си и за свой пръв помощник, а самият той се уединил в гората на безмълвие (исихия).

sv_evtimija_tarnovski Всемирното Православие - Св. Евтимий, Патриарх Търновски

Наистина е достоен за всякакви похвали свети Евтимий, Патриарх Търновски, посветеният в тайнствата, до които човешкият ум не стига, участникът в апостолската слава, свещеннкът на великата жертва и учителят на истината, в която желаят да проникнат ангелите (1Петр. 1:12) и която той чисто запази и непорочно преподаде, а на края принесе самия себе си свещена и угодна жертва на Господа чрез много страдания.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре