%25D0%25B4%25D1%2581 Всемирното Православие - РАЗДРАЗНИТЕЛНИЯТ ЧОВЕК САМ НА СЕБЕ СИ ПРИЧИНЯВА ГОЛЯМО СТРАДАНИЕ: АТОНСКИ СТАРЦИ, ЗА ТОВА КАК ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТТА (2)„Светият Дух е любов и Той дава сила на душата

да обича враговете. Който не обича враговете си,

не е познал Бога“ (преп. Силуан Атонски).

Всички искат да бъдат в душевен мир, но как да се постигне това? Предлагаме на вашето внимание пет поучения на атонски старци, за това как да се преодолява раздразнителността.

p1b2ass9i9frh15q0af1moq1fr05 Всемирното Православие - РАЗДРАЗНИТЕЛНИЯТ ЧОВЕК САМ НА СЕБЕ СИ ПРИЧИНЯВА ГОЛЯМО СТРАДАНИЕ: АТОНСКИ СТАРЦИ, ЗА ТОВА КАК ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТТА (2)Преподобни Порфирий Кавсокаливит 

1. Ще ви разкажа една история! – казал старецът Порфирий.

Една монахиня, която много се стремяла към стриктен ред, казала веднъж с раздразнение на своя старец:

– Еди-коя си сестра възмущава всички в манастира със своите проблеми и характера си. Не можем да я търпим…

Тогава старецът ѝ отговорил :

– Та ти самата си по-лоша от нея…

Отначало монахинята започнала да възразява и да се чуди, но след обясненията на стареца разбрала всичко и останала удовлетворена.

Ето какво ѝ казал старецът:

– Нея я владее зъл дух и затова тя се държи лошо. Ти, може би, си в по-добро състояние, но и теб те владее този дух и така той си играе и с двете ви. Сестрата е изпаднала в такова състояние не по своя воля.

А ти сама, по собствена воля се противиш и без любов правиш същото като нея. По този начин и на нея не помагаш, а и на себе си вредиш. Така че - ти си по-лоша!

 

2Q== Всемирното Православие - РАЗДРАЗНИТЕЛНИЯТ ЧОВЕК САМ НА СЕБЕ СИ ПРИЧИНЯВА ГОЛЯМО СТРАДАНИЕ: АТОНСКИ СТАРЦИ, ЗА ТОВА КАК ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТТА (2)Преподобни Силуан Атонски

2. Някои монаси не могат да намерят покой и изтъкват за това разни причини: или че послушанието им е неподходящо, или че килията е лоша, или пък че старецът им има труден характер. Но те не разбират, че не килията, не послушанието и не старецът, а душата им е болна. На горделивата душа нищо не ѝ харесва, а на смирената – от всичко ѝ е хубаво. Ако началникът ти е лош, моли се за него, и в душата ти ще настъпи мир. Ако килията ти е лоша или послушанието не ти допада, или пък те тормози болест, вглъби се в себе си и помисли: „Господ ме вижда и знае моето положение; значи така е угодно на Бога”, и ще се успокоиш.

Ако душата не се предаде на Божията воля, никога няма да има покой, дори да изпълнява велик пост и да отправя молитви. Този, който обвинява хората, защото го критикуват, не знае, че причината не е в упреците, а в това, че неговата душа е болна.

 

Преподобни Силуан Атонски

 

3. Попитали веднъж преподобни Силуан Атонски, как трябва да се държи човек, който има раздразнителен началник. Той отговорил така: „Раздразнителният човек всъщност е подложен на голямо мъчение от злия дух. Подчиненият би трябвало да разбира това и да се моли за болната душа на своя началник, и тогава Господ, виждайки неговото търпение, ще му даде (на подчинения) опрощение на греховете и постоянна молитва. Велико дело пред Господ е да се молим за тези, които ни обиждат и оскърбяват; за такова дело Господ дава благодатта Си и ти чрез Светия Дух ще познаеш Господа и тогава заради Него ще търпиш с радост всички скърби, и Господ ще те изпълни с любов към целия свят, а ти горещо ще желаеш доброто на всеки и ще се молиш за всички, както за своята душа.

Господ е заповядал да обичаме враговете си, и които обича врага си, той се уподобява на Господ, но да обичаш врага си е възможно само по благодатта на Светия Дух, и затова – обидили те някой, моли се за него на Бога и тогава ще запазиш и мир в душата си, и Божията благодат. А започнеш ли да роптаеш и ругаеш своя началник, и самият ти ще станеш раздразнителен като него, и ще се сбъднат тогава за теб думите на св. пророк Давид: „с чист – чисто, а с лукав – според неговото лукавство” (Пс.17:27).

 

ed81ba380b915e9e8fec4a6a50808630 Всемирното Православие - РАЗДРАЗНИТЕЛНИЯТ ЧОВЕК САМ НА СЕБЕ СИ ПРИЧИНЯВА ГОЛЯМО СТРАДАНИЕ: АТОНСКИ СТАРЦИ, ЗА ТОВА КАК ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТТА (2)Преподобни Паисий Светогорец

4. Често, поради външни обстоятелства, човек изпада в недоволство и се срива, защото не изпитва удовлетворение от това, което прави и все му се иска нещо друго. Но това раздразнение е като уличната прах, и то изчезва, когато човек намери цел, към която да се стреми.

 

 

 

d28d9a9cde648608aed19363edca7ade Всемирното Православие - РАЗДРАЗНИТЕЛНИЯТ ЧОВЕК САМ НА СЕБЕ СИ ПРИЧИНЯВА ГОЛЯМО СТРАДАНИЕ: АТОНСКИ СТАРЦИ, ЗА ТОВА КАК ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТТА (2)

 

Старецът Арсений (Минин)

5. Ако понякога (а за съжаление това често се случва) се разгневиш някому, спомни си, че началник на всяко зло е дяволът, който посява между хората раздори и тогава, вместо да се гневиш на ближния си, насочи своя гняв към този, който е главната причина за всички злини. Човек често се превръща в сляпо оръдие на духа на злобата, затова той заслужава снизхождение и съжаление. 

Когато се сърдиш и настояваш да бъде по твоята воля или пък противозаконно се облагодетелстваш с нещо, тогава бесът те превзема и танцува около теб, тържествувайки, а Ангелът-хранител съкрушен се отдалечава.

Да си гневен и раздразнителен е все едно да наказваш себе си заради чужди глупости.