jxz7WZdQnE788AxG1haZh3kpWMVF8zYG4E36QkPNzP-b5qPIbwtr6dPhMPZ-RM6RR_xsUubK6h26A42s9cTq-9MC5ajVdPJMV24oI2yOozGWV3bHBfpplPNBKCoJ85QS7g Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ВАСИЛИЙ ИЗПОВЕДНИК155134632397906 Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ВАСИЛИЙ ИЗПОВЕДНИКСвети Василий, епископ Парийски, живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие.

Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците.

 Затова той бил задържан и бил предаден на много мъчения; но въпреки това отхвърлил еретическото учение на иконоборците и заедно със свети Прокопий отстоявал истината до проливане на кръв. Стъргали цялото му тяло, подобно на преподобния Прокопий; после го затворили в тъмница, където се мъчил дълго време до смъртта на нечестивия цар.

След смъртта на мъчителя преподобният Василий бил пуснат заедно със свети Прокопий и с другите изповедници и живял, както и преди, в постнически трудове, като обърнал мнозина към православната вяра и като ги наставил в добродетелното житие. След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, благодарност и неизказана радост отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство*.

 

* Свети Василий починал около 750 година.

 

 

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски. Източник: http://www.pravoslavieto.com/