Coat_of_arms_of_the_Macedonian_Orthodox_Church Всемирното Православие - ОБЗОР ПО ВЪПРОСА ЗА АВТОКЕФАЛИЯТА НА СЕВЕРНО-МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВАНа свое заседание в средата на февруари 2023 г. Св. Синод на Грузинската православна църква взе решение: „Да влезе в евхаристийно общение с Православната църква в Северна Македония, възглавявана от Негово Блаженство архиепископ Стефан“.

Така Грузинската Църква стана десетата поместна Православна църква, която официално реши да влезе в евхаристийно общение със Северно-Македонската православна църква, след като на 5 юни 2022 г. Сръбският патриарх Порфирий връчи на главата Северно-Македонската църква архиепископ Стефан Томос за автокефалия. С това беше преодолян 55-годишният разкол (1967-2022 г.).

На 9 юни Вселенският патриарх Вартоломей предаде на архиепископ Стефан патриаршески и синодален акт за приемането на църквата на Северна Македония под названието „Охридска архиепископия“ в литургическо и канонично единство, за да изключи, според в. Ethnos, от името думата „македонска“ или друго нейно производно.

Автокефалията на Северно-Македонската православна църква е призната от Сръбската, Българската, Руската, Румънската православна църква, Църквата на Чешките земи и Словакия.

Някой от поместните Православни църкви потвърдиха, че влизат в евхаристийно общение със Северно-Македонската православна църква като част от Православието, но не уточниха нейния статут. Сред тях са Вселенската и Антиохийската патриаршия, Еладската, Полската и Грузинската православна Църква.

Св. Синод на Еладската Църква е на мнение, че названието на новата Поместна Църква не трябва да съдържа думата „Македония“ и производни на нея.

Хронология на признаването на Северно-Македонската православна църква от страна на поместните Православни Църкви:

5 юни 2022 г. – Сръбска православна църква (препоръчвайки въпросът за официалното име на Църквата на Северна Македония да бъде решен в диалог с гръцкоезичните и останалите Православни църкви);

9 юни – Вселенска патриаршия (под названието „Охридска архиепископия);

25 август 2022 г. – Руска православна църква (с названието „Македонска православна църква – Охридска архиепископия“);

18 октомври 2022 г. – Антиохийска патриаршия (Православна църква на Северна Македония, като окончателното име да бъде определено с православен консенсус колкото може по-бързо);

25 октомври 2022 г. – Полска православна църква (Православна църква в Северна Македония);

13 декември 2022 г. – Българска православна църква (с названието „Северно-Македонска православна църква“);

7 февруари 2023 г. –   Църквата на Чешките земи и Словакия (с името Църква на Северна Македония);

9 февруари 2023 г. – Румънска православна църква (като Охридска и Северно-Македонска архиепископия със седалище в Скопие);

14 февруари 2023 г. – Грузинска православна църква (с названието Православна църква в Северна Македония).

Още след акта на Вселенската патриаршия от 9 юни 2022 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че за нас е неприемливо да признаем Северно-Македонската Църква като Охридска Архиепископия, защото това е историческо име на Българската автокефална православна църква от 1018 до 1767 г.: „Това би ни лишило от огромна част от нашата църковна история и от нашата правосубектност" – беше категоричен владиката.

Да припомним, че на редовното си заседание от 13 декември 2022 г. Св. Синод на Българската православна църква в пълен състав единодушно реши :

„До приемането на Всеправославно решение по въпроса за името на Православната църква в Република Северна Македония:

Св. Синод добавя в Диптиха на БПЦ – БП за поменаване на Предстоятелите на Поместните православни църкви, споменаването на Предстоятеля на Църквата в Република Северна Македония със следната формулировка: „Блаженейшаго Стефана - Архиепископа Северно-Македонскаго”.

По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, през 2023 г. на великия Господски и Богородичен празник Сретение Господне („Сретение“ на славянски език означава „среща“) у нас се състоя историческо събитие – съслужение на архиереи от двете православни църкви.

От страна на Северно-Македонската православна църква това бяха Високопреосвещеният Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей, който възглави Съборната архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив, и Високопреосвещеният Брегалнички митрополит Иларион.

За заслуги към БПЦ и за даряването на частица от св. мощи на св. Климент Охридски – на посветения на светителя храм в Пловдив – митр. Николай удостои митр. Тимотей с най-високото отличие на Пловдивска епархия – митрополитския орден „Св. апостол Ерм“ – първа степен, а митр. Иларион – с енголпие и Кръст.

В отговор Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей благодари и благопожела тази любов, която днес се изразява със Съборната архиерейска Литургия в този прекрасен храм, да трае от днес до века.

Източници:

https://bg-patriarshia.bg

https://epicenter.bg

https://bnr.bg

Romfea.gr.

orthodoxianewsagency.gr. Снимка: wikipedia