59519246_1060311357495664_7189027950669332480_n Всемирното Православие - ИНТЕРВЮ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ ЗА РАДИО „БЪЛГАРИЯ“: ЗА ДАРА НА СВЕТИ ДУХ,  ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ХРИСТОВАТА ЦЪРКВА И ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ПАТРИАРШЕСКИ ИЗБОРНа Петдесетница получаваме дара на Светия Дух, който ни учи Кой и какъв е Бог. Бог не е теория, не е мисъл. Той е Дух и никой не може да изповядва Иисус Христос, че е Син Божи, освен чрез Светия Дух.

„На Петдесетница се ражда Църквата и оттогава започва това спасително велико дело – просвещаването и освещаването на човека", отбелязва Видинският митрополит Даниил в специално интервю за Радио България.

 А на въпроса какъв трябва да бъде бъдещият патриарх, архиереят дава за пример блаженопочиналия патриарх Максим, чието патриаршеско служение преминава през две трудни епохи на големи изпитания - на социализма и на разкола през 1992 г. Въпреки всички трудности той съумя да запази единството на църквата не със сила и тропане по масата, а с такт, търпение, смелост и разсъдливост", подчертава митрополит Даниил и допълва, че единството в Църквата се постига именно така:

„Тогава, когато това единство е личната убеденост и жертвоготовност на всеки един, то тогава църквата е непобедима. Господ казва: „Има ли двама или трима събрани в мое име, там съм аз посред тях“. И ако Господ е с нас, никой не може да бъде против нас и го отстояваме. Така че патриархът трябва да бъде на първо място православен, сам да пази тайнството на вярата в чисто сърце и неминуемо да уважава своите събратя".