%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C-%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B9-%D0%AD%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9 Всемирното Православие - СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ ЧУДОТВОРЕЦ: ЗА ПЛЪТСКОТО И ДУХОВНОТО НАСЛАЖДЕНИЕБожественият Златоуст казва следното за наслаждението: „Наслаждението е звяр; звяр труден и неукротим. Ни скорпион, ни змия да биха влезли във вътрешностите ви, не биха така разрушили всичко, както желанието за наслаждение, което всичко преобръща и разваля. Наслаждението е майка на всички страсти и на всяко зловоние. Какво зло носи наслаждението?

 

То взима хората и ги прави по-лоши и от прасета; защото свинята се търкаля в калта и се храни с изпражнения. А пък те се хранят дори на по-отвратителна трапеза, измисляйки хиляди беззаконни и нечестиви неща.

        А пък св. Климент Александрийски казва: „Наслаждението, което бива основано на плътските наслади, се оказва лошо корабокрушение за хората. Защото то става причина да забравят за любовта към хубавото и моралното, както и към благородните услади“.

        Какво друго е наслаждението, освен сладострастна ненаситност и удивителна алчност за наслади и удоволствия от страна на тези, които не си поставят никакви ограничения? Наслаждението носи безвременен смях, объркани думи, смехове  изпълнени с душевна пагуба, безумно дърдорене и други неща, които не е хубаво дори да се споменават. Тези, които доволстват с изобилие от храни и се разпиляват в своята ненаситност, се застояват по трапезите с обилните ястия и не могат да се устремят към небето. Техен бог е техният корем и тяхна слава е техният срам (сиреч това, от което иначе би трябвало да се срамуват, б.пр.).

Сладострастните стават несъобразителни и безразсъдни, защото наслажденията не излизат от ума им. Тоест тези, които пълнят своя корем и го пълнят без мяра, са безразсъдни.

Отдалите се на наслаждения са станали роби на своите страсти и желания, разпалили са за себе си огън от камина, чийто пламък изпепелява техните сърца. Те нямат насита и изобилието възбужда техните желания, както когато хвърляш дърва в камината и разпалваш нейния пламък. Отдаващите се на наслаждение и чревоугодниците изпадат в лудост, тоест те стават разюздани и безсрамни.

ЗА ДУХОВНОТО НАСЛАЖДЕНИЕ

Свети Йоан Златоуст казва за духовното наслаждение следното:

„И аз искам да се наслаждаваш, но с истинското доволство, което никога не увяхва. Кое е това истинско доволство, което е невехнещо и е винаги разцъфтяло?

Покани на вечеря Христос, отдай му себе си, та ти така или иначе на Него принадлежиш. Тази вечеря ще те изпълни с безкрайна наслада, която постоянно в тебе ще се намножава“.