България-новинарски блог-теология

2

Онзи ден исках да напиша проповед, но няколко пъти главата ми клюмаше над таблета и накрая се отказах. Сега имам повод да ви предам най-важното от нея. А то е, че все повече заживяваме в едно пространство, което се намира отвъд думите. В някаква постсловесност. Значението им е предположено като единствено възможно и не винаги свързано с истината, дори с реалността, а само с някакви собствени предъвкани хиляди пъти мисловни клишета. Готови шаблони, които по презумпция изхвърлят всичко, което излиза извън тях.

Z Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияОтец Георги не помни някога да е нарушавал поста, определен от Църквата. Веднъж го заварихме през Богородичния пост да си вари чорба без олио. Вече в преклонна възраст, той беше бодър физически. За поста казваше:

„Телесният пост e с голяма сила. Той очиства тялото и сближава душата до Бога. В атеистичното време у нас не се почитаха празниците, а постът съвсем се изостави. По различни поводи се правеха банкети в постни дни и хората отвикнаха да постят.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре