evstat_yankov_2_sofia_1 Всемирното Православие - КНИГАТА „ПРОПОВЕДИ“ НА ОТЕЦ ЕВСТАТИ ЯНКОВ ЕВСТАТИЕВ – СЛОВОТО НА ПРАВЕДНИКАНа 24 октомври в Столичната библиотека се състоя премиерата на книгата „Проповеди“ на протойерей Евстати Янков Евстатиев, които енориашите на храма „Св. Атанасий Велики“ в гр. Чепеларе слушат в продължение на 37 години със затаен дъх. Основа на проповедите е призивът на нашия Спасител Господ Иисус Христос: „Покайте се, защото се приближи царството небесно“ (Мат. 4:7).

От тези проповеди 39 се публикуват за първи път. Няколкото, поместени в първия том, са възприети бързо и радушно от храмове, манастири и миряни. 

 При това става дума за  „конспект на действителните проповеди, които при отец Евстати продължават от половин-един до 3 часа!

Въпросът: „Няма ли още проповеди на отец Евстати?“, кара издателският колектив да отговори на духовния глад за словото на праведника – слово съграждащо, плод на дълъг аскетичен труд („Устата на праведника са извор на живот…“ (Притч. Сол. 10:11).

Запазени са 18 сборника с ръкописи на чепеларския свещеник, съставляващи около 3 хиляди страници, включително 3 цялостни канона. Проповедите, молебните каноните и химнографските преводи на отец Евстати са не само богословско богатство на нашата Църква, но и практическо ръководство как се съгражда жива общност в Христа.

В книгата освен снимков материал, включително непоказвани досега фотографии, има и три приложения, с кратки сведения за духовни чеда и приятели, допринесли особено за съхраняване на писменото наследство на бележития български свещеник: Мария Манолова, архимандрит Серафим (Алексиев) и Макариополски епископ Николай (Кожухаров). Към тях трябва да бъде присъединен и неговият правнук – присъстващият на събитието професор Симеон Евстатиев, който предоставя на съставителя ръкописите на своя прадядо.

Това е втората книга, посветена на делото на известния сред народа като Родопския владика и българския Йоан Кронщадски свещеник от Чепеларе. Тя излиза след миналогодишния биографичен сборник по повод 70-годишнината от мъченическата смърт на отец Евстати. Проповедите са предназначени както за църковна употреба, така и за всеки православен християнин, който желае да научи повече за своята вяра.

Предстои подготовката на трети том, включващ беседи и лекции на протойерей Евстати Янков Евстатиев. Стремежът на издателския екип е с трилогията, с оглед на бъдеща канонизация, да се очертае цялостният образ на този добър пастир на Христовото стадо – личност, съзряла под въздействието на Божията благодат, пожертвала всичките си сили, а накрая – и живота си за спасението на поверените му безценни човешки души.

Сред официалните лица на събитието бяха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, игуменът на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ йеромонах Йоан, заместник-кметът на гр. Чепеларе г-жа Антоанета Аговска, проф. Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски, богословът и психолог г-жа Мария Иванова и съставителят и редактор на сборника г-н Стефан Илчевски. Бяха дошли също роднини и съграждани на отец Евстати, журналисти, свещеници и множество граждани.

Книгата се издава от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, като изцяло се финансира от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия му тираж. Съставител и редактор на сборника е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева.

 

evstat_jankov_2_sofia_2 Всемирното Православие - КНИГАТА „ПРОПОВЕДИ“ НА ОТЕЦ ЕВСТАТИ ЯНКОВ ЕВСТАТИЕВ – СЛОВОТО НА ПРАВЕДНИКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

evstat_yankov_2_sofia_1 Всемирното Православие - КНИГАТА „ПРОПОВЕДИ“ НА ОТЕЦ ЕВСТАТИ ЯНКОВ ЕВСТАТИЕВ – СЛОВОТО НА ПРАВЕДНИКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

376272844_691436333016256_2476622671531378130_n-1 Всемирното Православие - КНИГАТА „ПРОПОВЕДИ“ НА ОТЕЦ ЕВСТАТИ ЯНКОВ ЕВСТАТИЕВ – СЛОВОТО НА ПРАВЕДНИКА