ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА

Valia%20Hristova%20(224x300) ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА

image3 ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАВ Неделята на Всички светии (11 юни), след службата в манастира „Св. Пантелеймон“, започна литийно шествие от местността „Патлейна“ край Велики Преслав до църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Литията е срещу т. нар. „богомилски събор“, който се предвижда да се проведе във Велики Преслав.

Православните християни от енорията не са съгласни с това, както и с намерението на общинските власти да съдействат на организаторите на събора.

images?q=tbn:ANd9GcT9xz5Db0JtGPctjGMOPDvAtlfNyJb7WTKKOQ&usqp=CAU ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАВ неделя, 15 май, в църквата „Свето Възнесение Господне и Свети Георги“ в Шумен след светата литургия ще бъде отслужена панихида за Гана, Ганчица – девойка, обесена през 1746 г. в Шумен, и други пострадали за вярата си християни от Шуменския край.

Ние трябва да търсим спомена за достойните наши отци и мъченици. Те чакат нашата почит.

angel_voin ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАВърхустенописв Горнолозенския манастир Свето Възнесение Господне” край София е изобразен свети Ангел, войн-българин. Според немощните си сили отдавна исках да намеря сведения за този наш светец. Проф. Асен Василиев е открил образа му и в църквата „Свети пророк Илия” в с. Горни Окол, Софийско (вж.: Василиев, А., „Българските светци в изобразителното изкуство”,1987).

sv_marko_preslavski_sv_petka_final ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАБратя и сестри,

На 28 януари в манастира „Свети Пантелеймон" (в местността „Патлейна", гр. Велики Преслав) ще бъдат отслужени света Божествена литургия и Последование на светия и богоносен наш отец Марко Преславски митрополит, почитан от българските християни в далечното ни минало.

 

 Да си спомним за тихия подвиг на свещеномъченик Димитър от с. Чаир, дн. с. Камен, Великотърновско. Срещу забравата за него народът ни е сътворил песен.

 Ние ходим no земя, пропита с мъченическа кръв и no стъпкитe на светци, за които често не знаем нищо или съвсем малко.

 През 1850-1859 г. в с. Чаиркьой (дн. с. Камен, Великотърновско) поп Димитър Николов Кочев се занимавал не само с духовното обгрижване, но и с прос­вещението на своето паство. 

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре