180px-Coat_of_arms_Greek_Orthodox_Patriarchate_of_Antioch_and_all_East.svg Всемирното Православие - И АНТИОХИЙСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА СЕ УСЪМНИ В ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТТА ОТ СВИКВАНЕТО НА ВСЕПРАВОСЛАВЕН СЪБОРВ свое официално съобщение Антиохийската православна църква заявява, че е разочарована от решението на Синода на Цариградската патриаршия да остави разрешаването на въпроса за църковната юрисдикция на Катар за след Всеправославния събор.

Антиохийската православна църква от три години води остри спорове с Йерусалимския патриарх, който е открил своя катедра в Катар. Затова от Антиохийската патриаршия съобщават, че в подобна ситуация не може да се говори за единство на Православието и да се демонстрира то чрез свикването на Събор.

Антиохийският патриарх очаква преки действия на Вселенския патриархат и на сестринските Църкви, които да покажат на света истинско, а не показно единство на православния свят за решаване на най-острите и актуални въпроси чрез обсъждане.

Някои медии внушават паралел между позицията на Антиохийската патриаршия и тази на Българската православна църква, изразена в Становището от на Светия синод на БПЦ от 1.06.2016 г. Трябва да се отбележи, че позицията на БПЦ за нежеланието и да участва в събора има съвсем различни аргументи – те не са свързани с териториални претенции. Също така са спекулативни мненията, че Българската патриаршия се е поддала на влиянието на външни решения, сред които се цитира бюджетът за участие (чиято неоправдано висока стойност коментираха всички медии на запад и на изток), а също и начинът на подреждане на патриарсите в залата (което на такъв форум отправя послания на световно ниво). От документа ясно проличава, че основните аргументи на БПЦ са свързани със съборните документи (това бе подчертано и в Становището от 21.04.2016 г.), които съдържат явни еклесиологични грешки (те бяха посочени от редица духовници, Патриаршии и от Светия Кинотис на Света Гора Атон), които са в разрез с православното учение. Регламентът на Събора практически не допуска тези грешки да бъдат поправени, което поставя несъгласните с доказаните грешки в конфузно положение да станат съучастници на решения, които подменят православната истина.

Чрез своето решение Българската православна църква доказа, че е пазител на Светото православие за народа и отечеството си, каквато винаги е била от момента на създаването си. Нейното решение я постави на водещо място в православния свят, което, дай Боже, да запази вовеки веков! Амин!

По материали от Ромфеа.гр и Седмица.ру