Pl7xG1_5ba6160f1a4528_38395113-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - АЛЕКСАНДРИЙСКАТА И ПОЛСКАТА ЦЪРКВА ПРИЗОВАХА ДА СЕ ИЗБЯГВА КОНФЛИКТ ПО ПОВОД Т.НАР. ЕДИННА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА (ЕПЦ) В УКРАЙНАПредстоятелите на Александрийската и Полската православна църква се обърнаха с призив да се решат църковните недоразумения, свързани с предоставяне на автокефалия на Украинската Църква.

Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II и Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава се обърнаха с призив да се направи всичко възможно, за да се избегне конфликт по този въпрос, съобщава Romfea".

„Ние, главите на двете поместни Църкви, които се срещнахме на полска земя, и осъзнавайки отговорността за живота на светото Православие, неговия мир, единство и съблюдаване на догматическия и каноничен ред пред лицето на изпитанията, които преживява днес Православието в Украйна, в духа на братска любов призоваваме всички, от които зависи преодоляването на църковните недоразумения, свързани с предоставяне на автокефалия на Украинската Църква, да направят всичко, което зависи от тях, за избягване на конфликт поради този въпрос и за установяване на мир на украинската земя“ – се казва в обръщението.

Архипастирите подчертаха: „Извършвайки Божествена литургия за празника Рождество на Пресвета Дева Мария, ние се молим за единството и мира на украинския народ. Едновременно с това изпращаме нашите братски приветствия на главите на поместните Православни Църкви и на цялата пълнота на светото Православие“.

Както Съюзът на православните журналисти (СПЖ) съобщи по-рано, Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава изрази подкрепата си за Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и призова вярващите от Украинската православна църква да бъдат мъжествени, да не се дават и да се държат обединени около своя Предстоятел.

 

На снимката: Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II и Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава с духовници