227382.p Всемирното Православие - АЛЕКСАНДРИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ ПОТВЪРДИ: ПАТРИАРСИТЕ ЙОАН И ТЕОФИЛ СА ПОКАНЕНИ ЗА ПРИМИРИЕ В КИПЪРКакто пише «Ромфеа»Александрийският патриарх Теодор II, който е на посещение в Кипър, отговаряйки на въпрос на журналист за разногласията между Йерусалимския и Антиохийския патриарх, възникнали по повод каноничната принадлежност на Катар, потвърди информацията, появила се в края на януари.

Тогава стана известно, че в резултат на събранието в ШамбезиЙерусалимският патриарх Теофил и Антиохийският патриарх Йоан (който, напомняме, не дойде в Шамбези) са готови да положат усилия за помирение.

Александрийският патриарх, който в момента е на посещение в Кипър, разказа: „Ние вече обсъдихме този въпрос на събранието на предстоятелите на Поместните църкви в Женева, и Блаженият архиепископ на Кипър Хризостом излезе с инициатива да покани патриарсите на Йерусалим и Антиохия, както и мен, за да се съберем тук, в Никозия, и при закрити врати в архиепископската резиденция да обсъдим проблема. Вярвам, че когато вратите отново се отворят, този проблем ще бъде решен, и по такъв начин ние достойно ще се подготвим за Светия и Велик събор, който ще се проведе на 19 юни в Крит, моята родина“.

Да напомним, че пълният разрив, произлязъл между Антиохийската и Йерусалимската църква поради спора за каноничната принадлежност на Катар, остава едно от последните препятствия за провеждане на Всеправославния събор. Към тези препятствия може да се отнесе и отказът на предстоятеля на Еладската църква да присъства на съвещанието в Шамбези – за това, какво е накарало архиепископ Йероним да вземе такова решение, може би ще бъде обявено след заседанието на Св. Синод, което ще се проведе от 8 до 10 март. По-рано беше съобщено, че отношенията между Константинополската и Еладската църква продължават да се изострят.

На 3 феврури, по време на първото за тази година заседание на Св. Синод на Еладската църква, архиепископ Йероним предаде на Синода запечатан плик, който помоли да бъде сложен в Синодалния архив, без да бъде отварян.

Не е известно със сигурност какво има вътре в плика. Въпреки това, предстоятелят на Еладската църква даде на присъстващите да разберат, че в плика се намира неговото писмо, в което са посочени причините, поради които той не присъства на Синаксиса.