185508.b Всемирното Православие - В АЛЕКСАНДРИЯ БЕШЕ НАМЕРЕН НАЙ-ДРЕВНИЯТ РЪКОПИС С МОЛИТВА КЪМ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Както съобщава пресцентърът на Антиохийската православна църква, недалече от Александрия египетски археолози са открили най-древния до този момент ръкопис, съдържащ известна молитва към Пресвета Богородица.

Според оценката на експерти коптският папирус, датиран от трети век, е най-ранното ръкописно свидетелство за молитва на християните от първите векове към светиите, и в частност към Пречистата Дева Мария.

 

Самият текст на древния манускрипт съдържа пълната версия на известна молитва, използвана и до наши дни в богослужебния живот на Църквата. Пресцентърът на Антиохийската патриаршия цитира тази добре известна ни молитва не само на арабски, но и на гръцки език: „Под Твоята милост прибягваме, Богородице Дево, не презирай нашите молитви в скърбите, но ни избави от беди, Едничка чиста и благословена“.

Учените отбелязват голямата точност на църковното предание, съхранило древната молитва практически без особени промени.

Археолозите подчертават, че находката хвърля светлина върху много детайли от литургичната дейност на древната Църква; освен това тя служи за опровержение на някои скептични предположения, поставящи под съмнение молитвената практика към светиите през първите векове на християнството, наричана от много критици „доста по-късна традиция“ и „нововъведение“, се казва в съобщението.