otsite%20ot%20francija Всемирното Православие - Православните вярващи във Франция почетоха паметта на  Свети Антоний ВеликиЗа пореден път в деня на преп. Антоний Велики православните вярващи се събраха в бившето абатство на Сент-Антоан (департамент Изер). Тази година поклонниците от различните части на Франция се молиха на мощите на Свети Антоний по време на  светата литургия, която е беше  възглавена  от монаха Алексий (Дюмон), настоятел на храма на Казанската икона на Божията в Марсилия (Корсунска епархия) в съслужение cъс свещеника Максим Масалитин, настоятел на църквата "Св. Архангел Михаил” в Кан (Руска Задгранична Църква). Мощите на преподобния, основател на монашеството, се съхраняват тук в 114  килограмовия ковчег и са били пренесени из под централния престол и поставени за поклонение на вярващите. По време на богослужението е пял хорът  от канския храм.

В края на богослужението йероманах Алексий разказа  историята за почитането на Свети Антоний във Франция, а Мари -Кристин Тили направи екскурзия из бившето абатство, в което  както и преди се съхраняват мощи на десетки други светци, в това число и мощи донесени от римските катакомби.

 

Първата църква на това място е била построена  преди около хиляда години и е свързана  с пренасянето от Византия на мощите на Преп. Антоний. Мненията на историците са разделят относно времето на това събитие. Според архимандрит  Плакида (Дезей), мощите са били преместени в Дофин още през Х век.

Особена популярност това място придобива с епидемиите на ерготизъм („свещения огън”, „Антонивия огън”). В бъдеще абатството, което се превръща в център на ордена на канониците-госпиталиерите на Св. Антоний, привлича неизлечимо болни,  имного от тях получавали изцерение от мощите на преподобния.

Почитането на Свети Антоний във Франция има дълбока история и започва с превода на латински на житието на прeподобния, преведено скоро след написването му на гръцки език от Св. Атанасий Велики през IV век. Има основания да се смята, че латинският превод възниква по настойчивата молба  на първите галски монаси, които са общували със Св. Атанасий по време на заточението му в Трир, или в други градове на Запад. Латинското житие на Свети Антоний е един от основните текстове,  послужили за появата на организираното монашество в Галия.

o%20plakida%20francija Всемирното Православие - Православните вярващи във Франция почетоха паметта на  Свети Антоний ВеликиПострояването на древните манастири на Галия продължава в днешно време. През 1978 година на 30 километра южно от абатството на Сент-Антоан е било основано първото подворие на атонския манастир „Симон–Петър” във Франция. Негови основатели са архимандрит Плакида (Дезей) и двама католически монаси, приели православието на Света Гора Атонска. На 30 януари, в деня на паметта на Свети Антоний (по нов стил – 17.01.), поклонници от Кан посетиха това подворие  и имаха възможност да разговарят с отец Плакида. Той им разказа за чудото на атонските монаси, които са се установили на това място.

През 1978 г., когато отец Плакида е дошъл заедно с братята си от Атон във Франция, те дълго време не можели да намерят подходящо място за основане на православен манастир. Настъпило време те да се завърнат обратно на Атон. И тогава братята стигнали до абатството на Сент-Антоан и се помолели на мощите на Свети Антоний и обещали в случай, че намерят това, което търсят, то ще посветят новата обител на преподобния. Няколко дни след завръщането си в Света Гора,  френските монаси получили писмо, от което научили, че им бил отпуснат парцел за построяване на православен манастир.

 

Източник информация и снимки: http://www.pravoslavie.ru

Превод: Виталий Чеботар